Als je elkaar net leert kennen en verliefd bent lijkt alles soms vanzelf te gaan. We tonen onze liefde en voelen dat van die ander ook, samen zit je op een roze wolkje. Maar na verloop van tijd verdwijnt de verliefdheid en worden de onderlinge verschillen duidelijk. Het lijkt dan alsof de ander minder zijn liefde aan je toont, waar hij eerst uit zichzelf de vuilniszak buiten zette moet je er nu om zeuren en zij heeft minder vaak zin in seks of behoefte aan aanraking. Het kan dan lijken alsof de liefde dan over is en dat leid soms tot een scheiding. Maar scheiden hoef dat hoeft niet als je besluit om actief te gaan houden van elkaar. Want vaak houden we wel van elkaar maar lijkt het alsof de liefde die je toont niet aankomt of dat je het van de ander niet kan merken. Daarom moeten we moeite doen om er achter te komen welke taal van liefde de ander spreekt, dat wil zeggen ons te verdiepen in welke manier de ander zich geliefd voelt en op deze manier onze liefde te tonen. Volgens de schrijver Gary Chapman zijn er 5 talen van liefde.

Positieve woorden

Positieve woorden kan bijvoorbeeld de vorm aannemen van complimentjes, aanmoediging, bevestiging, erkenning, geruststelling geven. Maar ook door het tonen van je dankbaarheid.

Tijd met elkaar doorbrengen

Tijd en aandacht aan elkaar geven kan natuurlijk ook op veel verschillende manieren. Dit kan betekenen dat je samen op date gaat, lekker uit eten of naar een voorstelling of concert. Maar het kan ook gewoon samen op de bank een goed gesprek hebben of een spelletje geven. Belangrijk hierbij is dat jullie echte quality time hebben en dus vol aanwezig bent voor elkaar, telefoon dus even weg leggen! đŸ˜‰

Cadeau’s

Iedereen vind een geschenk leuk, dit hoeven geen dure cadeaus te zijn. En je moet het niet zien als een manier van liefde afkopen, het gaat immers niet op de hoeveelheid geld wat het cadeau kost maar om een gebaar dat je aan de ander denkt.

Fysieke aanraking/ lichamelijk contact

We denken dan misschien gelijk aan seks maar liefde tonen door fysiek contact kan natuurlijk ook gewoon in de vorm van een knuffel, een streling, tegen elkaar aan kruipen of even elkaars hand vast pakken als je in gezelschap bent.

(Praktische) hulp

Deze taal van liefde bestaat uit voor elkaar klaar staan door dingen te doen voor de ander. Mensen die deze taal spreken zijn behulpzaam, ze vangen je op wanneer je het moeilijk hebt met een luisterend oor, helpen je met praktische klusjes zoals hulp bij een verhuizing of door met je mee te gaan bij een spannend gesprek bij de dokter.

Ga eens bij jezelf na, welke taal is voor jou het meest belangrijk? Wat zorgt ervoor dat jij je het meest bemind voelt? Je kunt de vraag ook omkeren, wanneer voel jij je het meest gekwetst, welke taal van liefde ontbreekt er dan? Op deze manier kom je er achter wat jouw moedertaal is en kun j

Heb je ook een idee wat de moedertaal is van je partner of nieuwe date? Het is handig om al van te voren te zien of je dezelfde taal spreekt dan is het makkelijker om later in de relatie je liefde te tonen. Liefde is iets wat je voor een ander doet. Het is een keuze en je hoeft niet op de ander te wachten om er al mee te beginnen. Kies er voor om actief je liefde te tonen in de taal van jouw partner en hou je relatie levendig!