Nu in de winter de dagen lang en donker zijn, kun je je als single extra alleen en eenzaam voelen. De gedachten aan andere stelletjes die samen met elkaar de feestdagen doorbrengen, kan zorgen dat je extra baalt dat je geen relatie hebt. Lees hier wat te doen!

 

Eenzaam v.s. alleen

We hebben het idee dat eenzaamheid gekoppeld is aan de situatie, of je wel of niet alleen bent. Maar alleen of single zijn en gevoelens van eenzaamheid hoeven niet hand in hand te gaan. We kunnen ons namelijk in heel verschillende situaties alleen voelen. Je kunt je bijvoorbeeld net zo goed eenzaam voelen als je op een feestje staat met veel vrienden om je heen, of als je in een relatie zit waarbij de ander geen oog heeft voor jouw behoeften, maar ook als je een gezin hebt waarbij het veelal draait om de kinderen en zorgen voor de ander.

 

Eenzaamheid = gevoel van minderwaardigheid

Als we kijken naar al die verschillende situaties waarbij we ons alleen voelen, dan blijkt dat eenzaamheid eigenlijk een gevoel is van minderwaardigheid. Het gevoel dat we niet belangrijk genoeg zijn. Als we het gevoel van eenzaamheid willen bestrijden, is het belangrijk om aan ons gevoel van zelfwaarde te werken. Een manier om dat te doen is om te beseffen wat je sterke kanten zijn en van hoeveel waarde je bent voor anderen.

 

De oplossing tegen eenzaamheid: verbinding

Daarnaast is ons gevoel van zelfwaarde ook afhankelijk van het krijgen van liefde die ontstaat wanneer we echte verbinding hebben met een ander. Op een feestje of in het samen zijn met vrienden kun je je daarom zo eenzaam voelen als je niet het gevoel hebt dat je echt verbonden bent met hen. Om echte verbinding te krijgen met een ander is het nodig dat we ons kwetsbaar opstellen.

 

Wanneer je je kwetsbaar opstelt, geef je daarmee aan dat het veilig en ok is om je bloot te stellen. Dit nodigt de ander uit om dit ook te doen. Op deze manier kun je je beiden openen naar elkaar, waardoor je echt met elkaar in contact komt.

 

Angst voor afwijzing

Helaas zijn we niet meer gewend om ons kwetsbaar op te stellen. Vanuit angst voor afwijzing en veroordeling nemen we een sterke positie aan, laten we alleen ons van onze beste kant zien maar krijgen anderen niet de totale persoon te zien. Op deze manier hopen we geaccepteerd te worden. Het tegendeel is waar. Het weerhoudt ons om echte verbinding te maken, waardoor er dus ook nooit totale acceptatie ontstaat. We voelen dat er ruimte is voor onze leuke kant, maar we blijven in onzekerheid of we er in totaliteit ook mogen zijn, met onze onzekerheden en imperfecties. Dit geeft ons dat gevoel van eenzaamheid, want de kant die niet gezien wordt voelt zich heel alleen.

 

Kwetsbaarheid als de standaard

Ga daarom je angst aan en stel je kwetsbaar op, heb dus het lef om ook de minder sociaal wenselijke kant van jezelf te laten zien. Natuurlijk wachten we liever tot een ander zich eerst kwetsbaar opstelt voordat we onszelf bloot geven, maar als iedereen deze houding aanneemt schiet het natuurlijk niet op. Wees daarom het goede voorbeeld en besluit om je voortaan vaker kwetsbaar op te stellen en je zult zien dat je acceptatie zal ontvangen voor de kant die je normaal in de schaduw plaatst.

 

Maak dat kwetsbaarheid vanaf nu de standaard houding wordt voor je, of de ander dit nu ook doet of niet. Op deze manier maak je jezelf ook niet afhankelijk van de ander, maar besluit jijzelf los van de ander wat voor soort persoon je bent. Het is aan jou, jij kunt kiezen om je helemaal te openen naar een ander en de verbinding aan te gaan. Alleen dan heb je kans dat je liefde en acceptatie kan ontvangen voor de totale prachtige jij die je bent!