Er zijn vele theorieën over, van biologische, fysieke factoren tot allerlei psychologische factoren die een rol spelen bij aantrekkingskracht. Dít is de aantrekkingsformule.

Wat zorgt er voor dat wij elkaar aantrekkelijk vinden? Grofweg zou je ze kunnen terugbrengen tot de volgende formule die bepalend is voor aantrekkingskracht: visuele chemie + hoge vermeende waarde en uitdaging + emotionele verbinding = aantrekkingskracht.

 

Visuele chemie

Met visuele chemie wordt niet alleen uiterlijk bedoeld. Uiterlijk is niet alles. Op een foto kan iemand een aantrekkelijk uiterlijk hebben, maar als je diegene in het echt ziet kan het een enorme afknapper zijn. Diegene beweegt bijvoorbeeld vreemd, heeft rare maniertjes of neemt geen sterke houding aan. Andersom kan ook op de foto iemand in eerste opzicht niet heel aantrekkelijk lijken, maar in het echt veel aantrekkelijker zijn.

Visuele chemie zit hem dus niet alleen in uiterlijk, maar ook in hoe je je beweegt, presenteert, de houding die je aanneemt,  je gezichtsmimiek en de gebaren die je maakt. Het kan in de kleine dingen zitten, zoals het kuiltje in de wang die zichtbaar wordt als iemand lacht.

 

Vermeende waarde

Er is een verschil in hoe waardevol jij bent en hoe waardevol je lijkt. Je kunt een prachtmens zijn, een enorme aanwinst voor de ander. Maar als je jezelf niet weet neer te zetten, dan kan een ander de verkeerde indruk van je krijgen. Het gaat hier dus om de kunst van personal branding, jezelf weten te verkopen. Dat betekent niet dat je hoeft op te scheppen, maar je wilt wel goed uit de verf komen. Het is de kunst om op een bescheiden en zelfverzekerde manier zo goed mogelijk te laten zien wie je bent en wat je te bieden hebt.

 

Vermeende uitdaging

Mensen waarderen hetgeen meer waar ze moeite voor hebben gedaan. Dit betekent dat je niet jezelf zomaar wilt weggeven aan de ander. Natuurlijk hoef je geen moeilijke hard-to-get spelletjes te spelen. Het gaat erom dat je trouw bent aan jezelf. Wring je niet in allerlei bochten om een ander te behagen en gooi niet ineens al je eigen plannen om, omdat je wilt dat het slaagt met die ander. Komt iets niet uit, of wil je het anders? Onthoud dan, het hoeft niet alleen maar van een kant te komen.

Je mag ook best een investering qua tijd en moeite van een ander verwachten. Sterker nog, dit werkt dus positief aangezien het meer waardering en respect oplevert. Niemand staat te wachten op een persoon die geen eigen mening of leven heeft.

 

Emotionele verbinding

Verbinding ontstaat als we een ander echt leren kennen op een dieper emotioneel niveau. Het gaat daarbij niet zo zeer om wie die ander is op basis van die ander heeft bereikt of wat hij doet maar om het waarom achter wat iemand doet. Je wilt elkaars gevoelswereld begrijpen, wat drijft een persoon, wat zijn haar of zijn kernwaarden?

Door open vragen te stellen die beginnen met ‘wat is de reden dat’ in plaats van ‘wat’  kun je er bij elkaar achter komen hoe iemand echt in elkaar steekt.  Emotionele verbinding ontstaat als we elkaar kunnen begrijpen en accepteren in de kern. Als er ook ruimte is voor die ander zijn kwetsbare kant en schaduwkant geeft dat veel gevoel van verbinding.

Vanuit mijn ervaring met cliënten zie ik dat het in de datingsfase vaak misgaat dooe één van de eerste drie factoren. Terwijl bij relatietherapie er vooral een tekort is aan emotionele verbinding. Je weet nu wat belangrijk is bij het creëren van aantrekkingskracht, maar vergeet niet: voor iedereen is er een ander publiek.

Je hoeft niet voor iedereen aantrekkelijk te zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf bent en met een zelfverzekerde houding en veel plezier het daten aangaat. Bij een goede match is de kans groot dat er oprechte interesse in elkaar ontstaat waardoor die emotionele binding ook ontstaat.