Sommige mensen hebben het over foute mannen of vrouwen, maar wat is dat nu precies? Foute mannen of vrouwen bestaan niet, maar onveilig gedrag waardoor een ongezonde relatie kan ontstaan wel. Dit zijn de waarschuwingssignalen.

Een ongezonde relatie kan veel vertrouwen bij je beschadigen en kost je veel energie. Daarom is het goed om van te voren bewust te zijn op waarschuwingssignalen bij potentiële partners die aangeven dat de relatie onveilig en ongezond wordt.

 

(Emotioneel) niet beschikbare partners

Dit type heeft bindingsangst, wat er op neer komt dat hij of zij zich nooit helemaal aan je zal binden. Zodra het serieuzer wordt, of meer diepgang krijgt, zal hij of zij afstand nemen. Je merkt dit doordat je partner weinig tijd voor je heeft (hij of zij moet veel op reis, woont ver weg of is een workaholic). Het kan ook zijn dat je partner zich niet aan je wilt binden omdat hij of zij getrouwd is, of al een andere relatie heeft. Een prachtig excuus om de afstand tussen jullie in stand te houden.

Een andere variant is de instabiele partner. Deze vorm van bindingsangst is minder opvallend. Hij of zij is bijvoorbeeld verslaafd, depressief of is niet in staat om te werken en heeft dus geen ruimte om er emotioneel voor jou te zijn. Een andere vorm van een emotioneel niet beschikbare partner is bij het ‘Peter Pan fenomeen’. Hij of zij  komt en gaat wanneer het hem of haar goeddunkt en wil zich niet binden. Of hij/ zij wil seksuele vrijheid hebben.

Kenmerkend bij alle vormen is de ambivalentie in zijn of haar gedrag en intimiteit. Je partner wilt je soms wel en dan ineens weer niet. Het ene moment is hij of zij straalverliefd en het ander moment besta je niet voor hem of haar.

 

Dominante partners

Je partner is een moeder of vaderfiguur, die sterk lijkt en bescherming biedt. Hij/zij lijkt sterk doordat hij/zij zich bijna nooit bang, onzeker of kwetsbaar toont. Je partner betaalt bijna alles en houdt de financiën bij. Hij of zij doet bijna alles voor je, je hebt bijna geen enkele verantwoordelijkheid. Hij of zij vindt het prettig je te beschermen, maar het nadeel is ook dat hij of zij je behandelt als een kind. Je partner bekritiseert je opinies, je smaak en de manier waarop je dingen doet. Als hij of zij narcistische trekken heeft, moet je uitkijken dat je partner je niet ook emotioneel mishandelt.

Je partner is dan is overheersend en verwacht dat alles op zijn of haar manier gebeurt en zal alles inzetten om zijn of haar zin te krijgen door bijvoorbeeld te liegen of te manipuleren. Je partner wordt geïrriteerd of kwaad als je het niet met hem eens bent of als je niet ingaat op zijn wensen. En als jij je zin doorzet, trekt hij of zij een lelijk gezicht of trekt zich terug. Je partner kleineert je ten overstaan van vrienden of familie, vernedert en bekritiseert je constant waardoor je gevoel van eigenwaarde wordt aangetast.

Hierdoor zul je meer op zijn of haar oordeel gaan vertrouwen dan op dat van jezelf. Hij of zij neemt de beslissingen. En voordat je het weet, vraag je aan hem of haar advies ook al heeft hij of zij er geen verstand van. Als je niet uitkijkt, wordt je op den duur zo afhankelijk dat je het gevoel kan krijgen dat je jezelf kwijtraakt bij hem of haar. En dat je leven ophoudt als hij of zij er niet is.

 

Afhankelijke partners

Je partner is instabiel en zwak en daarom afhankelijk voor jou. Hij of zij drinkt bijvoorbeeld (te) veel, gebruikt drugs, is depressief of werkloos. Hij of zij kan snel gekwetst zijn, zodat je het gevoel krijgt dat je voor hem/haar moet zorgen. Je partner is bijvoorbeeld snel verdrietig, bezorgd of somber. Hierdoor verlies je je eigen behoeften snel uit het oog en gaat het alleen nog maar om de ander. Het kan zijn dat je merkt dat je op eieren gaat lopen omdat je partner veel drinkt of humeurig is.

Ook kan je partner onbetrouwbaar of onverantwoordelijk zijn. Omdat je partner niet erg competent of accuraat is, zal het erop neerkomen dat jij het meeste werk moet doen. Je belandt in een ‘redder-slachtoffer’-patroon.

Lees jij dit en betrap je jezelf erop dat je je aangetrokken voelt tot een of meerdere van dit soort types? Het kan zijn dat jijzelf bindingsangst of verlatingsangst hebt. Je kunt hiervoor in therapie te gaan, zodat je de kans vergroot op het verkrijgen van een gezonde en liefdevolle relatie.