Waar hechten mannen waarde aan in relatie? Wij leggen het je haarfijn uit en geven tips over hoe je hier zoveel mogelijk rekening mee kunt houden.

Soms lijkt het alsof een man helemaal geen liefde en verbinding wilt maar ‘vrij’ wilt zijn. We vergeten dan dat we niet hoeven te kiezen tussen vrijheid en liefde. Natuurlijk wil ieder van ons zich vrij voelen en ieder mens wilt ook zich geliefd voelen. Wat vele mannen echter ervaren is dat ze dit gevoel van vrijheid niet terugvinden in een relatie. Hoe kan dit?

 

Levenstaak

Mannen voelen zich diep van binnen enorm verantwoordelijk voor het geluk van hun partner. Vanaf kleins af aan zijn we opgegroeid met verhalen dat wanneer de prinses veroverd wordt door haar prins, ze nog lang en gelukkig leven. Het lijkt daarom bijna alsof het zijn levenstaak is om haar gelukkig te maken. Wanneer zij gelukkig is heeft de man daarom het gevoel dat hij ‘geslaagd’ is. Hij heeft dan genoeg in huis gehad om aan al haar behoeften te voldoen en dit maakt hem gelukkig.

 

Onmogelijke missie

Helaas is geen mens in werkelijkheid altijd gelukkig, waardoor mannen zichzelf een enorm zware en onrealistische taak opleggen. Daarnaast is het überhaupt een onmogelijke missie om te voorzien in het geluk van iemand anders, aangezien we geen controle hebben over de gevoelswereld van een ander.
 

Liefde als eis

Helaas geloven maar al te veel mensen dat een relatie (en dus een ander persoon) moet zorgen voor geluk. Hierdoor worden we vaak te veeleisend naar elkaar: “Jij moet rekening met mij houden, jij moet doen wat IK wil!” Wanneer je als man keer op keer ondervraagd wordt, kun je het idee krijgen dat er in geen enkele relatie ooit ruimte zal zijn voor je eigen behoeften. Je kunt je dan wel voorstellen dat de lol er snel vanaf is en je liever geen relatie wilt. Het verlangen naar vrijheid waar je dan over hoort is dus eigenlijk het verlangen naar de vrijheid om de ander niet gelukkig te hoeven te maken. Te weten dat je ook goed genoeg bent om wie je bent, in plaats van wat je doet. Helemaal fijn is het als er ook ruimte is voor jouw behoeften als man in een relatie. Dit laatste is echter voor de meeste mannen een onbekend terrein: veel mannen zijn zich überhaupt niet eens bewust van hun emotionele behoeften.

 

Aantasting van zelfwaarde

Wanneer een man het gevoel heeft dat hij een vrouw geen voldoening kan brengen (of dit nu is doordat zij teveel . van hem vraagt, of omdat hij ten onrechte voor haar invult dat ze meer nodig heeft dan dat werkelijk het geval is), ervaart een man dit als falen en wordt zijn zelfwaarde aangetast. Als hij vaak genoeg faalt, kan hij het gevoel krijgen dat het hem nooit gaat lukken om geluk in de liefde te vinden (acceptatie en waardering). Het gevolg is dat hij zijn geluk ergens anders uit gaat halen dan liefde of op zoek gaat naar een nieuwe liefde. Als een man zijn zelfwaarde niet uit de liefde kan halen, gaat hij het halen uit andere dingen zoals avontuur (reizen, uitgaan), macht en carrière. De zelfwaarde van een man wordt dan steeds meer afhankelijk van deze externe zaken. Het opgeven van deze zaken voor een relatie met een vrouw waarvan hij niet weet of de relatie zijn eigenwaarde zal (blijven) voeden is een groot risico. Hierdoor heeft de man veel moeite met het opgeven van deze externe zaken en is het dus heel belangrijk dat je hem genoeg vertrouwen, acceptatie en waardering en goedkeuring geeft.
 

Liefde geven

Nu rijst de vraag: hoe geef je hem dat gevoel van respect? Mannen voelen liefde wanneer zij complimenten krijgen, als zij merken dat zij het goed hebben gedaan, als ze het vertrouwen van jou krijgen dat hun manier van doen ook goed is en dat zij er zelf uitkomen zonder jouw hulp. Je hoeft tegen een man niet te zeggen “ik begrijp je”, maar wel “wat goed van je!”.

Wil jij jouw man gelukkig maken? Wees dan niet bang dat je hem overvraagt, je kunt hem veel vragen zolang het geen eis wordt. Geef hem de vrijheid om ook te antwoorden met ‘nee’. Vraag ‘wil je’ in plaats van ‘kun je’, want anders voelt dit manipulatief. Kijk maar eens naar het verschil tussen: “Wil je met mij trouwen?” en ” kun je met mij trouwen?” Hij wilt uit zichzelf laten zien wat hij voor je over heeft en jij wilt hem de vrijheid geven om ‘ja’ of ‘nee’ te antwoorden op jouw vraag.
In het kort: mannen willen vrouwen heel graag liefhebben, maar dit moet niet afgedwongen worden. Geef hen de ruimte en het vertrouwen om te laten zien hoeveel ze van je houden. Help ze te begrijpen waar jouw behoefte ligt zodat er geen misverstand ontstaat over wat je verlangt, zonder dit te eisen. En sta ook eens stil waar hij behoefte aan heeft. Erkenning, goedkeuring, waardering, acceptatie, aanmoediging? Mannen zijn geen cactussen: ze hebben zorg en aandacht nodig!