De weg naar ware liefde is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, maar met deze stappen gaat het je zeker lukken!

We zijn uiteindelijk allemaal op zoek naar die ene, die speciale persoon die ons leven compleet maakt. Toch werken we onszelf soms onbewust tegen in deze zoektocht. Daarom geven wij in dit artikel vijf concrete stappen om de weg naar de ware liefde zo soepel mogelijk af te leggen.

 

Laat los

Stop met toxische relaties. Zolang je genoegen neemt met relaties die niet goed zijn, is er geen ruimte voor nieuwe gezonde relaties om je leven binnen te komen.

 

Herstel

In een relatie worden we vaak geraakt, waarbij allerlei negatieve emoties de revue passeren. Gevoelens van rouw, verdriet, angst, boosheid en frustratie ontstaan die we het liefst niet willen voelen en daarom onderdrukken. Het is echter belangrijk om deze gevoelens de ruimte te geven en een plek te geven. Op deze manier kan je ze verwerken, emotioneel helen zodat je je bagage niet meeneemt naar je volgende relatie en zelf ook meer rust vindt om nieuwe zaken aan te gaan.

 

Onvervulde behoeften

Je verliefd voelen is heerlijk. Het is daarom ook een prachtige manier om andere zaken waar je niet gelukkig over bent te onderdrukken. Een relatie is een goede bliksemafleider van negatieve gevoelens die voortkomen uit onvervulde persoonlijke behoeften. Het gevaar bestaat dat we door een relatie niet meer voelen wat onze werkelijke behoeften zijn en ook geen oog meer hebben om onszelf te voorzien in deze onvervulde behoeften. Kortom: een relatie of verliefdheid kan een valkuil vormen en ervoor zorgen dat je je werkelijke behoeften uit het oog verliest en niet vervult. Of een relatie nu geluksgevoelens of ook ellende oplevert, we houden ons liever met de relatie(problemen) bezig dan onze eigen behoeften waar we in vast gelopen zijn, omdat dit ogenschijnlijk makkelijker op te lossen is. Echter, wanneer we onze werkelijke behoeften niet aanpakken en geen verantwoordelijkheid nemen voor ons geluk zullen we ook nooit echt geluk kunnen vinden en dus ook niet in een relatie. Wanneer we niet gelukkig zijn omdat onze behoeften niet vervuld zij, zal een ander dat ongeluk nooit weg kunnen nemen en zal een relatie je dus niet gelukkig kan maken.

 

Grenzen en behoeften

Leer ook te voelen wat jouw behoeften en grenzen zijn in relatie tot een ander. Doe dat door te visualiseren hoe de ideale relatie er voor jou uit zou zien. Wat zijn je voorwaarden en wat zijn ‘deal-breakers’? Nog belangrijker is het om een voorstelling te maken van hoe je je zou voelen in de ideale relatie. Op die manier kan je makkelijker aan je gevoel herkennen wanneer je deze niet meer overeenkomt met dat ideale beeld dat je over je grens is bent gegaan of dat je behoefte niet is vervuld. De volgende stap is om deze behoefte of grens ook uit te spreken op een gepaste manier, in plaats van helemaal niets zeggen en je terug te trekken of te wachten tot de frustratie zodanig oploopt dat de bom barst.

 

Alleen zijn

Raak gewend en comfortabel met alleen zijn. Vaak hebben we het gevoel dat we iets ‘nodig’ hebben voordat we gelukkig kunnen zijn, terwijl het de kunst is om gelukkig en tevreden te zijn met alles wat we al hebben. Ontdek dat je je ook gelukkig kunt voelen zonder een relatie. Je trekt een relatie alleen maar aan, wanneer je zelf lekker in je vel zit en juist helemaal gelukkig bent met jezelf!