Slowdaten is niet hetzelfde als lang of vaak daten met dezelfde persoon. Bij slowdaten gaat het om kwaliteit in plaats van kwantiteit. Hier leg ik uit hoe dit voor vrouwen veel voordelen kan hebben.

Om te kunnen slowdaten, is er een fundament van rust en vertrouwen nodig. Je moet eerst helemaal alleen met jezelf kunnen zijn en geen angst hebben om alleen te zijn.

Zonder dit vertrouwen bestaat er het gevaar dat je uit wanhoop blijft daten met iemand waarvan je eigenlijk diep van binnen wel weet dat hij het niet voor je is. Momenteel kunnen we zo makkelijk met elkaar in contact komen dat we niet meer gewend zijn om alleen te zijn zonder ons eenzaam te voelen. We zijn niet meer gewend om helemaal oké te zijn met onszelf zonder constante bevestiging van buitenaf. We zijn als het ware verslaafd geworden aan aandacht van anderen. Het kan zo klein zijn als die glimlach of dat complimentje van die leuke collega of die barista van je favoriete koffiezaakje. Geef jezelf daarom de kans om van deze aandachtsverslaving af te kicken door een periode echt alleen te zijn.

Bezoek zonodig een psycholoog of therapeut en leer om te gaan met de gevoelens van eenzaamheid. Het kan ontzettend fijn en plezierig zijn om alleen te zijn, geef jezelf de kans om dit ook eens te ervaren en een nieuwe betekenis aan alleen zijn te koppelen. 

Je ‘liefdestype’ ontdekken

Onderzoek welk liefdestype je aantrekkelijke door te kijken welke waarden en normen jij aanhangt en aantrekkelijk vindt in een partner. Welke eigenschappen in een ander vind je aantrekkelijk maar hebben ook een keerzijde die een gezonde langdurige relatie in de weg staan? Een optimistisch type kan in eerste instantie heel aantrekkelijk lijken, maar wellicht dat de focus op het positieve weinig ruimte over laat voor negativiteit. Moeilijke situaties en gesprekken worden dan mogelijk door dit type gemeden waardoor open communicatie lastig wordt. 

Ga bij jezelf na welke waarden en normen en eigenschappen wellicht passender zijn wanneer je een langdurige relatie wilt aangaan. Misschien hoeft iemand minder charismatisch te zijn en is het belangrijker dat de ander betrouwbaar is. 

Wensen en grenzen

Ga vervolgens bij jezelf na wat je wensen zijn. Hierbij kun je een onderscheid maken tussen wat minimale vereisten zijn en wat wenselijk is. Leuk als het er is, maar niet per se noodzakelijk.
Hoe beter je weet wat je zoekt, hoe makkelijker je dit aan anderen te kennen kan geven door dit bijvoorbeeld op je profiel te plaatsen of te benoemen in een eerste date.

Het is belangrijk om duidelijk te communiceren wat je wilt en wat je niet wilt. Zie het als een kwartetspel; ik heb paard en wil eend. Je zult aan anderen kenbaar moeten maken wie je bent en wat je wilt, anders kunnen ze jou nooit voorzien van hetgeen wat jij nodig hebt. Anderen kunnen niet ruiken wat je wilt of niet wilt omdat niet iedereen altijd dezelfde wensen, behoeften en grenzen heeft. Vooral als je bindingsangst hebt is het belangrijk om je grenzen goed kenbaar te maken. Wees niet bang dat je een ander kwetst, je mag best wat vertrouwen hebben dat de ander wel tegen een stootje kan. Het is jouw verantwoordelijkheid om jezelf te beschermen en aan anderen uit te leggen hoe ze met je om moeten gaan.

Jaag hem niet achterna 

Uiteraard kunnen mensen op je afknappen of druipen ze af wanneer je je grenzen of wensen aangeeft. Dit is dan omdat ze niet hetzelfde willen als jij. Hoe graag jij ook wilt dat de liefde tussen jullie blijft bestaan en dat het wel een match is, accepteer het verlies. Realiseer je dat het geen match is en dat de ander blijkbaar toch echt op zoek is naar iets anders (dat wilt niet zeggen beter! maar gewoon anders) en dat er heus iemand anders voor je rondloopt die veel beter met je matcht. Voor de verlatingsangstigen onder ons: Wees niet bang om een ander weg te jagen. Diegene die een match is met jou kan je niet wegjagen, die wil namelijk hetzelfde als jij! Train jezelf daarom liever om oog te hebben voor mogelijke deal-breakers en sneller te ontdekken dat het eigenlijk geen goede match is tussen jullie zodat je niet je tijd verspilt. 

Hoe te daten?

Afhankelijk van je persoonlijke situatie is het beter om veel of juist met weinig mensen te daten. Ben je altijd voor het foute type gevallen? Date dan eens wat meer met andere types zodat je ervaart dat het ook heel fijn en leuk kan zijn met die op eerste oog minder aantrekkelijke mannen. Geef jezelf een kans om ervaring op te doen waarbij je waardig wordt behandeld door te daten met lieve en goede mannen die je wellicht in het begin minder aantrekkelijk vindt maar waar je uiteindelijk veel meer aan hebt. Heb je al veel verschillende types gedate? Waarschijnlijk heb je dan al een beter overzicht wat je wenst in een man en kan je de goede types ook meer waarderen. Wees dan nu selectiever met daten en ga alleen voor die ene die er uitspringt. 

Leer elkaar eerst kennen voordat het (te) seksueel wordt

Zodra er seks in het (date)spel komt is er kans dat de veroveringsfase snel voorbij is. Neem de tijd om elkaar te leren kennen zodat er nog veel seksuele fysiek contact is. Elkaar leren kennen hoeft niet alleen maar door diepe gesprekken te voeren. Je kunt elkaar ook leren kennen door middel van een activiteit. Ga op dates waarbij je samen iets ervaart en daardoor verschillende kanten van elkaar meemaakt. Probeer het seksuele contact zo lang mogelijk uit te stellen, dit kan altijd nog en de juiste man die echt geïnteresseerd is wilt heus wel die moeite voor je doen en even wachten.