Om vrij te worden en te kunnen ontvangen moeten we vaak eerst oude situaties, gewoonten of mensen loslaten die niet meer bij ons passen. Hoe weet je wanneer het tijd is om los te laten?

 

 

1. De eerste twijfels

Het eerste signaal dat iets of iemand niet meer passend is in je leven, is als je erover nadenkt om te stoppen of afscheid te nemen. Gevoelsmatig begint er iets te wringen en je twijfel neemt alsmaar toe. Als alles helemaal kloppend is, dan voelt het immers zo goed dat het niet in je op zou komen om het in twijfel te trekken.

 

 

2. Natuurlijke afstand

Een tweede signaal is als er van nature een afstand ontstaat. Dingen of personen verdwijnen vanzelf uit beeld. Het kost meer moeite om contact te houden met mensen of zaken in stand te houden zoals ze waren. Het loopt dus niet meer zo soepeltjes als voorheen.

 

 

3. Negativiteit en verlies van energie

Een derde signaal is dat als je eraan vasthoudt, dit meer negativiteit en frictie veroorzaakt. Het kan zijn dat het irritaties, discussies of ruzies teweeg brengt. Of simpelweg dat je grotendeels een negatief gevoel aan het contact met de ander overhoudt, elke keer als je met die persoon of situatie te maken hebt gehad. De gewoonte, het contact of de situatie berooft je van energie in plaats van dat het je energie oplevert.

 

 

4. Een verouderde realiteit

Een vierde signaal is dat je ziet dat het niet meer in je leven past, omdat het voelt alsof het bij een andere tijdsperiode van je leven hoort. Je merkt dit bijvoorbeeld doordat het niet meer past bij alle andere dingen die je doet of alle andere mensen waar je mee omgaat.

 

 

5. Normen en waarden

Dit sluit aan bij het vijfde signaal: het past niet bij je normen en (kern)waarden. Wanneer personen, gewoonten of situaties in strijd zijn met waar je voor staat, merk je dit doordat het je ook een negatief gevoel geeft. Je ontdekt dat die persoon toch anders is dan je verwacht, hij of zij blijkt onbetrouwbaar te zijn of heeft geen respect voor je, terwijl jij wel veel waarde hecht aan betrouwbaarheid en respect. Dit is dan in strijd met jouw gedragsnormen en verwachtingen van jezelf en anderen. Het voelt dan niet goed als jullie hierover niet op een lijn liggen.

 

Maar het kan ook zijn dat jouw eigen normen en waarden zijn veranderd. Voorheen hechtte jij bijvoorbeeld veel waarde aan plezier maken en uitgaan tot laat in de ochtend, maar nu verkies je om tot rust te komen in je weekenden en hecht je daarom meer waarde aan me-time. In dat geval zal een partner die van stappen houdt nu minder passend zijn dan een partner die ook meer geniet van een avondje rustig op de bank film kijken.

 

 

6. Verhindering in je groei

Tenslotte is een zesde signaal dat het tijd is om los te laten dat je weet dat het je klein houdt en je ontwikkeling in de weg staat als je er bij zou blijven. De persoon of de situatie biedt je geen uitdaging meer en stimuleert je niet om meer uit jezelf te halen.