Respect voor elkaar in een relatie is erg belangrijk. Start daarom al vroeg in het datingprocess met het aangeven van jouw grenzen. Moeite hiermee? Wij leggen uit hoe dat komt.

 

Blaffende honden bijten niet

Waarom behandelt de ander je zonder respect? Het antwoord daarop is dat we mensen leren hoe ze met ons om kunnen gaan. We laten het toe dat een ander ons zonder respect behandelt. Vaak zeggen we wel wat onze wensen en grenzen zijn, maar trekt de ander zich daar niets van aan. Dan besluiten we niet te vertrekken en blijven we toch bij diegene die ons respectloos behandelt.

 

De ander leert dan: blaffende honden bijten niet. We roepen van alles, maar uit ons gedrag spreekt het tegenovergestelde. Eigenlijk nemen we onze eigen woorden niet serieus. Hoe kunnen we dan verwachten dat een ander ons serieus neemt en respecteert?

 

Cognitieve dissonantie

“Maar ik hou van hem of haar” is iets wat ik vaak hoor van mensen. Het is inderdaad moeilijk om bij iemand weg te gaan van wie je houdt. Maar waarom hou je eigenlijk van iemand die je niet geeft waar je behoefte aan hebt en over je grenzen gaat? Dit komt omdat onze zelfwaarde soms zo laag is dat we geloven dat we niet iemand anders zullen vinden die meer van ons zal houden.

 

We vinden het een te groot risico om op te geven wat we hebben en nemen dus genoegen met minder, uit angst dat we niet een betere ander zullen vinden. Om onze angst uit de weg te gaan, neigen we het respectloze gedrag van de ander goed te praten. Dit komt door cognitieve dissonantie.

 

Onze geest heeft een trucje

Cognitieve dissonantie is een spanning die ontstaat doordat we last hebben van tegenstrijdige overtuigingen en wensen. In dit geval bestaat tegenstrijdigheid en spanning doordat je niet wilt vertrekken of alleen wilt zijn, maar ook niet met iemand wilt zijn die je respectloos behandelt. Deze spanning is onprettig en om hier minder last van te hebben, heeft onze geest een trucje. Het verzint redenen om te mogen blijven bij de ander. Hij of zij bedoelt het niet zo, heeft een drukke baan, of een moeizame jeugd gehad, of nog beter: niemand snap hem of haar maar jij wel.

 

Negatieve spiraal

Op een gegeven ogenblik gaat de ander zo ver tegen jouw normen en waarden in dat je er niet meer omheen kunt. Er is dan een grens bereikt, het komt tot een ontploffing en jij of de ander besluit te vertrekken. Waar je voor vreesde gebeurt dan: je verliest de ander en voelt je stom dat je het zo ver hebt laten komen. Doordat je de reden bij jezelf zoekt, ga je nog meer aan jezelf twijfelen.

 

Het gevaar is dat je diegene dan terug wilt en gaat idealiseren. Of dat je bij de volgende partner weer respectloos gedrag toestaat in plaats van diegene de deur te wijzen. Op deze manier zit je dus in een negatieve spiraal en wordt het moeilijker en moeilijker om je tegen respectloos gedrag te weren.

 

Wat te doen?

Wat je wilt doen is zo vroeg mogelijk in het datingsproces of de relatie op je intuïtie letten. Je intuïtie is een intern kompas en geeft aan wat je fijn vindt en wat niet. Wanneer er respectvol met je grenzen om wordt gegaan, voelt dat prettig. Als we een lage zelfwaarde hebben, trekken we dat gevoel in twijfel. Het advies luid daarom: twijfel niet aan je gevoel!

 

Geeft de nieuwe persoon jouw genoeg respect en waardering zoals je van de ideale partner zou mogen verwachten? De kunst is om niet alleen goed te luisteren naar wat je intuïtie zegt, maar er ook naar te handelen. En op tijd te vertrekken als de situatie niet verbetert. Bedenk dat wat je ook voelt of nodig hebt, er altijd iemand zal zijn die je wel de moeite waard vindt om met jouw gevoel rekening te houden.