We dromen maar al te graag weg bij romantische films over hoe mooi de ware liefde kan zijn. Dit zorgt ervoor dat we op zoek zijn naar die ene speciale persoon, terwijl we stiekem niet door hebben hoe dit idee van romantische liefde ons liefdesleven in de weg kan zitten.

In de Westerse cultuur houden we van de romantische liefde. In romantische films, liedjes en verhalen die we elkaar vertellen, schetsen we een plaatje van monogame liefde in een passievolle relatie. We dromen maar al te graag weg met romantische films over hoe mooi de ware liefde kan zijn. Dit heeft het gevolg dat we op zoek zijn naar de die ene speciale persoon, terwijl we stiekem niet door hebben hoe dit idee van romantische liefde ons liefdesleven in de weg kan zitten. Alain Botton, schrijver, filosoof en motivational speaker, beweert namelijk dat door het romantische plaatje we onrealistische verwachtingen van de liefde krijgen. Dit zijn ze volgens Botton.

 

Als het goed zit gaat het vanzelf

We verwachten van romantische liefde dat de ander alles intuïtief aanvoelt en alles vanzelf zal gaan (waar onze behoeften liggen en wat hij of zij verkeerd heeft gedaan). Daardoor gooien we te snel de handdoek in de ring en nemen we niet meer de tijd om te werken aan een relatie.

 

Verliefdheid indicator voor de ware

We denken dat verliefdheid een indicatie is van een goede partnermatch en voor een gelukkig relatie. Echter kunnen we door verliefdheid vallen op personen die helemaal niet goed voor ons zijn. We vallen namelijk niet op een ander omdat hij of zij zulke goede eigenschappen heeft. We vallen op iemand omdat verliefdheid gebaseerd is op gevoelens van vertrouwdheid met en herkenning van eigenschappen die we met liefde associëren. Deze associaties ontstaan vanuit onze jeugd door de band met onze ouders. Meer weten? Binnenkort meer hierover in een vervolg blog.

 

Onszelf zijn

We willen helemaal onszelf kunnen zijn, zonder geheimen en dat een ander ons helemaal accepteert voor wie we zijn. Jezelf volledig accepteren met al je schaduw kanten is al een opgave, verwachten dat een ander dit doet zonder op of aanmerkingen is niet realistisch. Als een ander kritiek heeft voelt dit alsof de ander ons wilt veranderen waar we ons tegen verzetten. Hierdoor staan we niet open om te leren van elkaar en onszelf te ontwikkelen tot een beter mens.

 

Eeuwige spanning en passie

Ook geloven we dat passie en liefde blijvend samengaan, hierdoor rust er een taboe op interesse hebben in anderen, een slippertje en mag het nooit saai worden in een huwelijk.

 

Alles in 1

Ware liefde beloofd ons een einde aan gevoelens van eenzaamheid, we zullen in 1 persoon alles vinden wat we nodig hebben. Wat we willen is; een geliefde, zielsverwant, beste vriend, co-ouder, co-chauffeur, financieel adviseur, huishoudens manager en spirituele gids. Wees je daarom bewust van deze valkuilen en stel je verwachtingen bij!