Als je een tijdje single geweest bent, kan de stap om een relatie aan te gaan best een grote zijn. Het is daarom goed om bij jezelf na te gaan of je er eigenlijk wel helemaal klaar voor bent. Met deze zeven stappen kun jij checken of je toe bent aan een relatie of dat je beter nog even kunt wachten. 

Je voelt je compleet 

Je bent niet op zoek naar een partner vanuit hoop dat een ander een oplossing biedt op jouw problemen, zoals bijvoorbeeld eenzaamheid. Het is belangrijk dat je tevreden kunt zijn met jezelf en de ander niet nodig hebt. Je kan hierdoor de ander zien als aanvulling in jouw leven. Op deze wijze kan je makkelijker kiezen voor iemand die echt bij je past, omdat je een gezamenlijke toekomst ziet.

Je snapt het belang van open en eerlijke communicatie

Volwassen communicatie houdt een relatie gezond. Dit betekent niet dat je nooit meer ruzies of discussies zult hebben. Het betekent dat je begrijpt dat je hierover met elkaar in gesprek gaat en bereid bent om op een eerlijke en open manier aan jullie problemen te werken. Je laat geen frustraties of gevoelens opstapelen door ze te verzwijgen maar stelt je kwetsbaar op door ze te bespreken met je partner.

Je bent over je ex heen

Je loopt niet meer rond met gedachten over je ex. Soms kunnen mensen op zoek gaan naar een relatie omdat ze hun ex willen vergeten. Op de langer termijn werkt dit niet en daarbij geef je de ander geen eerlijke kans en kan je een ander onnodig pijn doen. Verwerk daarom je ex eerst voordat je weer gaat daten.

Je accepteert jezelf en hebt jezelf lief

Het mooiste aan single zijn, is dat je alle tijd hebt om aan jezelf te werken om zelfliefde te vinden. Als je al je zwakheden en minpunten van jezelf kunt accepteren en in totaliteit van jezelf kan houden, is er minder kans dat jij in een schadelijke relatie terecht komt. Vaak blijven mensen bij partners die niet goed voor hen zijn omdat ze bang zijn dat ze niets beters zullen vinden. Deze manier van denken komt voor bij mensen die nog niet klaar zijn voor een relatie, omdat ze nog niet genoeg van zichzelf houden om hun eigen zelfwaarde te voelen. Leer daarom om jezelf compleet te accepteren en lief te hebben, dan kan een ander dat ook.

Je hebt de dingen gedaan die je wilt doen als single

Heb jij een bucket-list van dingen die je kan doen als je single bent? Wanneer je alleen bent hoef je nog met niemand rekening te houden. Je hebt de vrijheid om veel ervaringen op te doen. Na een tijd kun je vervuld raken en heb je behoefte om ervaringen te delen, dan is het een mooie tijd om iemand te vinden die net zo gepassioneerd leeft als jij.

Je bent bereid en snapt dat een goede relatie ook hard werken kan zijn

In het verleden was het leuk om verschillende mensen te leren kennen en zodra het minder leuk was gingen jullie weer uit elkaar. Inmiddels weet je beter wat je wilt en ben je bereid om te investeren in de ander en weet je dat bij moeilijkheden je soms door moet zetten en compromissen moet sluiten. Een goede relatie heb je niet in een keer, het is ook iets wat je moet onderhouden en waar je aan moet blijven werken om te laten groeien.

Je bent klaar en staat open om iemand in je leven te laten

Je staat open voor verandering in je leven en ben bereid je aan te passen aan een ander. Je weet dat je bepaalde dingen zult moeten opgeven voor de relatie maar doet dit met plezier en liefde. De relatie is het je waard om compromissen te sluiten en je leven anders in te richten.