Relatietherapie klinkt misschien heftig, maar het kan enorm helpen om dichter tot je partner te komen. In dit artikel worden de voordelen van relatietherapie belicht. 
   
Relatietherapie klinkt erg a-romantisch voor velen. We denken al snel aan beschamende en ongemakkelijke gesprekken over onderwerpen die we liever vermijden. Vaak zitten we niet te wachten om ons hele hebben en houden op tafel te leggen in het bijzijn van onze partner en een wildvreemde. Helaas zorgt dit voor een grote drempel om in relatietherapie te gaan en wachten veel stellen totdat het nog moeilijker wordt om er samen uit te komen. Relatietherapie wordt snel als laatste redmiddel ingezet. Zonde: er zijn namelijk enorm veel voordelen aan relatietherapie. Ik vertel je welke. 

Gehoord worden

In relatietherapie bestaat er een veilige omgeving, waar je in alle rust kan vertellen wat volgens jou het probleem is. De therapeut geeft ruimte voor ieders verhaal en om je kwetsbaar op te stellen. Beide partners krijgen de gelegenheid om hun kant van het verhaal te vertellen. Je krijgt de kans om te vertellen hoe jij de situatie ervaart en waar je je onzeker over voelt. Hierbij bewaakt de therapeut de veiligheid, waardoor jullie niet weer vervallen in ruzie en escalatie voorkomen wordt. Je kunt dan weer ervaren dat het veilig is om je open te stellen voor elkaar, waardoor je dichter bij elkaar komt te staan.

Betere communicatie

Door het bijzijn van een vreemde zul je tevens ook zien dat jij en je partner met meer zorg je woorden kiezen waardoor de kans tevens hoger is dat je elkaar minder snel aanvalt of kwetst. De therapeut helpt daarnaast ook met de communicatie. Hij of zij treed vaak als tolk op tussen jullie wanneer er sprake is van miscommunicatie. Niet alleen door het goede voorbeeld te geven, maar ook doormiddel van uitleg kan de therapeut helpen hoe je beter met elkaar kan communiceren. Zo kun je voorkomen dat je de ander aanvalt of kwetst en een veilige gesprekspartner worden. Er ontstaat dan vaak meer begrip voor elkaar en tevens vermindert het de frustraties.

Disfunctionele patronen opsporen en doorbreken

Vaak zitten we met onze partner in een negatieve dynamiek gevangen waarbij de emotionele kloof steeds groter wordt en je niet meer met elkaar ‘levelt’. We hebben dan snel de neiging om de ander te beschuldigen en gooien met verwijten. “Als hij nu dat een keer deed. Als zij nu eens ophield met ..” Een therapeut helpt jullie om te zien wanneer jullie precies in een disfunctioneel patroon terecht komen. Hij of zij helpt jullie te herkennen wanneer het begint zodat je het kan stoppen voordat het erger wordt.

Daarnaast zit je zelf ook vaak in onbewust gevangen in een oud patroon doordat je van huis uit andere dingen over de liefde hebt meegekregen dan je partner. Een therapeut helpt je om hiervan bewust te worden, hij of zij laat je zien hoe jouw eerdere (liefdes) ervaringen een (negatieve) invloed hebben om je huidige relatie en helpt je om dit onbewuste patroon te doorbreken, zodat je eigen onzekerheden en verleden geen kans hebben om je relatie negatief te beïnvloeden.

Vertrouwen herstellen en opbouwen

Wanneer je inzicht hebt in de verschillende patronen van zowel jezelf als die van de ander en jullie kunnen hier effectief over communiceren dan kan er weer emotionele verbinding ontstaan. Met deze basis is het veilig om (eventueel) oud zeer te bespreken. Pijnlijke momenten kunnen samen verwerkt worden en een plekje krijgen. Vervolgens kunnen er concrete en heldere afspraken gemaakt worden. Hierdoor kunnen verdriet, angst en woede verdwijnen en er ontstaat ruimte voor vertrouwen. Het opnieuw opbouwen van vertrouwen zorgt ervoor dat jullie weer meer liefde en waardering voor elkaar kunnen gaan voelen en vaak ontstaat er dan ook meer behoefte aan (fysieke) intimiteit. Waar de vonk uitgedoofd was kun je je zomaar weer opnieuw verliefd voelen en weer van en met elkaar genieten!