Daten, voelt het als vermoeiend? Zonde, want het kan heel leuk zijn! Hier 6 peilers die je kunnen helpen om te zorgen voor een geslaagde eerste date!

1. Durf jezelf te laten zien

Wees jezelf – Hoe vaak heb je dat wel niet gehoord. Een beetje een dooddoener misschien, want wat betekent het nu precies? Wat ik er mee bedoel is, wees authentiek. Durf een duidelijke mening te hebben. Over het algemeen vinden we mensen met een duidelijke mening fijner dan mensen zonder een mening. Een mening hebben of we het nu eens zijn met die mening of niet, is prettig omdat het ons duidelijkheid geeft. Je weet precies hoe die ander erin staat en die duidelijkheid geeft ons een gevoel van veiligheid. We zitten namelijk niet in onzekerheid of die ander het bijvoorbeeld wel of niet leuk vindt. Daarnaast straalt het zelfvertrouwen uit, je gaat staan voor wat je vindt en zelfvertrouwen is altijd sexy. Laat jezelf zien door over specifieke situaties een leuke anekdote te vertellen.

2. Stel je kwetsbaar op

Kom je er niet uit en weet je niet wat je van iets vindt? Dan kun je hier natuurlijk ook transparant in zijn door te vertellen dat je het niet weet. Je kan ook iemand meenemen in je denkproces door jezelf toe te staan om hardop te denken en je verschillende visies tegen elkaar af te zetten. Sowieso valt er nog veel winst te halen in hardop nadenken en transparanter zijn over hoe we ons voelen. Heel vaak denken we; “Shit, ik weet het niet” of “Dit is ongemakkelijk” of “Ik ben zenuwachtig”.  We hebben de neiging om dit dan te verbloemen. Helaas creëren we daarmee meer ongemak. Een simpele truc om met dit soort gevoelens om te gaan is door ze te benoemen. Zenuwachtig om elkaar voor het eerste te ontmoeten? Vertel het gewoon! “Hey, ik vind het best even spannend om je nu in het echt te gaan zien, hoe is dat bij jou?” Door open te zijn over wat we voelen, laten we zien dat we mensen zijn en dat nodigt de ander uit om ook zichzelf te zijn.

3. Neem de tijd 

Je hebt geen haast. Daten is een proces van kennismaken. Je hebt de tijd om over verschillende dates heen te laten zien wie je bent. Laat daarom liever de zware topics nog even op de plank staan zoals zware of heftige impactvolle gebeurtenissen of je liefdesverleden. Uiteraard hoef je dit niet te verzwijgen en heeft het je gevormd tot wie je bent. Je kan best even kort benoemen wat je hebt meegemaakt, besef je alleen ook dat je later in meer details er altijd meer over kan vertellen.

4. Stel je nieuwsgierig op

Vaak hebben we meteen een eerste indruk van iemand en onbewust vullen we allerlei zaken voor een ander in. Wees je hier bewust van. Wat verwacht je van die ander, heb je dit ook gecheckt? Vraag het eens na. Luister vervolgens echt. Vraag door op een onderwerp, in plaats van allerlei vragen over verschillende onderwerpen na elkaar te stellen. Dat geeft een gevoel dat het gesprek van hak op de tak gaat en kan de ander ook de indruk geven dat het een vragenvuur wordt. Om dat laatste te voorkomen wil je ook een mooi balans vinden tussen vragen stellen en af en toe iets over je zelf vertellen. 

5. Ga af op je gevoel

Let niet alleen op iemands woorden maar ook op iemands gedrag. Hoe reageert hij/zij op de serveerster of op mensen om jullie heen? Hoe is zijn of haar lichaamshouding? Meestal werkt iemands nonverbale communicatie door op je gevoel, let daarom goed op wat je gevoel je vertelt over de ander in plaats van alleen op zijn of haar woorden af te gaan. 

6. Heb plezier

Daten in tegenstelling tot een sollicitatiegesprek is informeel en kan heel interessant en leuk zijn! Je kan het leuker maken door meer te beleven in 1 date! Zorg dat je verschillende dingen doet op 1 date. Wanneer je bv eerst een drankje ergens doet, dan een stukje wandelt en vervolgens ergens anders weer een ijsje eet of een ander tentje in duikt, dan heb je 3 verschillende belevingen gehad op 1 date. Voor je gevoel heb je dan samen meer ‘meegemaakt’. Alsof je drie dates hebt gehad. En gedeelde ervaringen opdoen zorgt voor verbinding.