Nu we allemaal thuis zitten is er veel tijd om te rumineren en zelfreflectie. Dat in samenspel met veel alleen zijn leidt ertoe dat veel exen naar elkaar uitreiken. Exen reiken daardoor meer uit naar elkaar. Hoe ga jij hiermee om? Is een ex niet voor niets een ex? Of kan het geen kwaad? Ontdek welke ene regel je kan hanteren om meer duidelijkheid te krijgen voor jezelf hoe je hier het beste mee om kan gaan

 

Veel mensen hebben een duidelijke mening over contact hebben met je ex. Sommigen vertrouwen het niet en denken dat er altijd meer speelt en het geen pure vriendschap kan zijn. Een ander gelooft dat dit allemaal wat overdreven is en contact geen kwaad kan en tamelijk onschuldig is. De liefde is voorbij en dat is duidelijk. Zelf meen ik dat het niet zo zwart wit is. Wanneer exen naar elkaar uitreiken kan dat vanuit drie verschillende intenties zijn: goed, slecht of neutraal. 

Een voorbeeld

Iemand met goede intenties is misschien oprecht geïnteresseerd in of bezorgd over zijn of haar ex. Iemand met slechte intenties stelt zijn of haar eigen belang voorop, dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je alleen maar uitreikt om een gat te vullen of de eenzaamheid te bestrijden. Zodra het niet meer nodig heeft, is het contact ook niet meer nodig. En tot slot, kan iemand ook vanuit neutrale intenties contact zoeken waarbij het alleen even een ‘hoi hoe gaat het’ is vanuit interesse maar verder ook niet heel veel betekent. Niet alle exen hebben slechte intenties en niet alle ex-relaties zijn puur vriendschappelijk en zonder bijbedoelingen. Relaties zijn complex en dus kunnen we niet een regel hiervoor hanteren. Elke relatie is anders en per situatie kan het dus wisselen wat de intentie is. Toch is er een simpele manier om te bepalen of het wijs is om contact te hebben met je ex.

De regel voor contact met je ex

Om te bepalen of het handig is om (weer) contact te hebben met je ex is het verstandig om voor jezelf na te gaan wat dit contact voor effect op je zal hebben. Hoe zal je je door dit contact gaan voelen? Hoe je je zult voelen wil je op twee vlakken na gaan; op de korte termijn en op de lange termijn. 

Een voorbeeld

Op de korte termijn is het wellicht leuk om weer contact te hebben. Je ego is gevleid, want je krijgt aandacht en bent mogelijk verrast dat iemand weer aan je denkt. Het kan leuk zijn om weer even verbinding te voelen zoals vroeger en samen in een vertrouwde gevoelens en dynamiek weg te duiken. Maar op de lange termijn kom je misschien bedrogen uit. Dan wordt toch weer duidelijk dat de een of de ander meer verwachtingen heeft. Of ga jij of de ander zich weer storen aan dezelfde punten als destijds. Of valt het contact ineens weer weg en voel je je verlaten of afgewezen. Om een inschatting te maken over hoe je je zult voelen op de lange termijn is het belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf. Wat verwacht je stiekem van de ander? Wat is je eigen behoefte en wat denk je dat de kans is dat die ander daarin tegemoet wil en kan komen? Dat ligt ook aan de ander. Wat is het voor een persoon? Waarom is jullie relatie geëindigd? Was het een slechte timing en kan datgeen wat je nu wilt wel? Of lag het aan de persoon en dat hij of zij niet de juiste match voor je is omdat jullie bijvoorbeeld andere dingen willen of jullie karakters niet bij elkaar passen? Als je goed in beeld hebt wat contact met je ex voor korte en lange termijn gevolgen met zich mee gaan brengen, kijk dan of er negatieve lange termijn gevolgen zijn. Stel dat je op de korte termijn het leuk hebt maar op de lange termijn de scherven moet rapen, dan is dat de prijs die je er mogelijk voor zult moeten betalen. Wil je dat risico nemen? Vaak zijn we als mens gedreven om voor het korte termijn geluk te gaan, echter wanneer je achteraf de prijs ervoor moet betalen met een hoge rente is het vaak het korte termijn geluk niet waard.