beEen relatie beëindigen is nooit leuk. Het liefst wil je de ander (en jezelf) geen pijn doen. Hoe pak je dit dan aan? 

Wanneer je uit elkaar gaat zijn er twee vormen van pijn te onderscheiden. De eerste pijn is de pijn van het verlies. Deze is onvermijdelijk wanneer je uit elkaar gaat. De tweede pijn is de pijn van onnodig lijden. Die is afhankelijk van de manier waar op iemand de relatie beëindigt. Hier zijn vier punten die je niet – en vier punten die je wel moet gebruiken om op een volwassen manier een relatie te beëindigen en leed te besparen.

Uitstellen

 Er is nooit een goed moment om het uit te maken. Vaak heb je net een vakantie geboekt, of misschien is de ander zijn verjaardag wel op komst of trek je volgende maand misschien wel in bij de ander. Wacht niet met het beëindigen van de relatie vanwege deze geplande dingen. Misschien heb je het idee dat door het uit te maken je die vakantie of verjaardag verpest, maar realiseer je dat het toch nooit heel leuk was geworden als jij ondertussen niet bij de ander wilt zijn. Het leven is kort. Je verspilt de tijd van jezelf en van die ander als je het uitstelt.

Opgestapelde verwijten

Verwijt de ander geen dingen die niet de ander zijn schuld zijn. Dat wil zeggen, neem de ander niet kwalijk dat je bijvoorbeeld altijd moe bent, maar zie in dat dat ook door stress op het werk komt. Schuif niet al je ongeluk af op de ander. In plaatst daarvan is het beter om je te houden bij zaken die echt niet tussen jullie werken. Bijvoorbeeld dat de ander graag alles van te voren wilt plannen en jij juist meer in het moment wilt leven en stress krijgt als alles van te voren vast ligt.

Aardig doen

Probeer niet extra lief en aardig te doen wanneer je het slechte nieuws brengt. Het verwart alleen maar. Door zo aardig te doen creëer je nog meer liefde bij de ander waardoor het nog moeilijker wordt voor hem of haar om je te laten gaan.

Stop met vermijding en boycotten

Uit angst om de confrontatie aan te gaan en het uit te maken, kunnen we de relatie gaan boycotten door ons te misdragen. Dit kan bijvoorbeeld door vreemd te gaan of op de ander te gaan vitten. Op die manier hopen we dat de ander ons zat raakt en zelf besluit ons te verlaten. We schuiven zo de moeilijke taak van het uitmaken af op de ander. In plaats van zelf het nieuws van ontslag te brengen willen we liever ontslagen worden.

Directheid

Wees liever snel, direct en duidelijk. Dit bespaart de ander de tergende pijn van valse hoop. Wees duidelijk in je boodschap dat het echt over is. Laat daarbij geen ruimte voor valse hoop dat je misschien nog terug komt als de ander verandert.

Redenen

Geef overtuigende redenen waarom het niet werkt tussen jullie. Ga niet klagen over de ander en maak geen verwijten. Leg uit waarom jullie geen match zijn. Welke eigenschappen jullie beiden hebben die niet goed samen gaan. Misschien zijn jullie bijvoorbeeld beiden serieus en snel angstig en hebben jullie daarom moeite met elkaar geruststellen en het luchtig houden.

Eerlijk zijn over jezelf

Geef je eigen minpunten toe. Wees eerlijk over welke eigenschappen je zelf hebt die het moeilijk kunnen maken voor de ander om een relatie met jou te hebben. Hierdoor corrigeer je het geïdealiseerde, rooskleurige plaatje dat jullie samen een perfecte toekomst samen tegemoet zouden gaan. De ander kan er dan achter komen dat een toekomst met elkaar helemaal niet zo probleem-vrij was geweest en kan dan makkelijker inzien dat je niet voor zo’n toekomst moet willen tekenen. Hierdoor wordt het verlies makkelijker te accepteren.

Gehaat worden        

Goede partners weten dat ze enige tijd gehaat zullen worden. Ze weten dat het beter is voor de ander om boos te zijn omdat dat hen helpt om los te laten. Daarom kiezen ze ervoor om dan maar even gehaat te worden door de persoon die van hen houdt en hun eigen verlangen om altijd aardig gevonden te worden even te laten varen.